Slider

LAPSI PÄIVÄKOTIIN?

24.3.2018

Otin reilu kuukausi sitten puheeksi Instagramin Storyn puolella päiväkodin ja ylipäätään päivähoidon. Halusin lähinnä kuulla teidän mielipiteitä ja kokemuksia asian suhteen, koska mulla ei ole näistä asioista kokemusta lainkaan. Koko homma lähti oikeastaan siitä, kun näin yhdessä somekanavassa kirjoituksen, jossa äiti sanoi ettei koskaan laittaisi lapsiaan päiväkotiin tai mihinkään muuhunkaan hoitopaikkaan. Siitä mulla lähti ajatus ja heräsi oikeastaan mielenkiinto asiaa kohtaan, että onko oikeesti tilanne näin vakava ja huono tällä hetkellä? Kuten arvata saattaa netistä löytyi vaan huonoja kokemuksia ja pahaa sanottavaa. Sain sinä iltana satoja satoja viestejä ja monet vanhemmat olivat kiinnostuneita kuulemaan, että millaisia kokemuksia muilla vanhemmilla on päiväkodeista ja kaikista muista päivähoidon eri muodoista. Multa toivottiin postausta aiheesta, jotta voisin nostaa teidän tarinoita esiin ja muut vanhemmat pääsisivät sitten niitä lueskelemaan sekä myös kirjoittamaan itse omista mielipiteistään ja kokemuksistaan liittyen aiheeseen.

Huomasin, että tämä aihe herätti tosi paljon keskustelua ja vastauksia tuli laidasta laitaan niin alan ammattilaisilta kuin vanhemmilta, joilla on monia lapsia. Paljon joukossa oli myös yhden lapsen vanhempia,  joita kiinnosti ja mietitytti kyseinen aihe todella paljon ja joille tämä aihe alkaa olemaan pian ajankohtainen. Onko niitä hyviä hoitopaikkoja vielä olemassa jossain, kun mediassakin yleensä kauhistellaan päiväkotien menoa ja vaan niitä huonoja puolia useimmiten tuodaan esiin? Miten niitä hyviä paikkoja sitten löytää? Ja tähän täytyy kyllä sanoa, että niin valitettavaa kuin se onkin niin itsekkin olen sosiaalisessa mediassa törmännyt vaan negatiivisiin otsikoihin aiheesta. Mikä ainakin mulle loi pelkkänä ajatuksenakin todella turvatonta fiilistä, jos joutuisin jättämään lapseni paikkaan hoitoon, jossa hänelle ei annettaisi huomiota, ei otettaisi syliin ei lohdutettaisi ollenkaan tai ylipäätään ei vaan olisi aikaa katsoa lapsen perään. Ajatuskin sellaisesta tilanteesta murtaa mun sydämen ja tiedän, että en ole ainut vanhempi, joka mietiskelee näiden asioiden parissa.

Voisin tähän kohtaan kertoa meidän tilanteesta ensin vähän muutamalla sanalla ja hypätään sitten teidän viestien pariin. En itse halua laittaa lastani hoitoon ennen kuin hän on 3-vuotias. Hän on tällä hetkellä reilu 8 kuukautinen ja musta ajatuskin siitä, että joutuisin hänet nyt laittamaan päivähoitoon olisi todella pelottava, koska onhan hän vielä oikeesti todella pieni lapsi. Tai tässä tilanteessa vielä vauva <3 Ainakin äidille, vaikka sitä niin isoa poikaa jo ollaankin (tai ainakin yritetään olla).  Olen kiitollinen siitä, että meillä on sellainen tilanne että pystyn jäämään kotiin hoitamaan Williamia. Ennen päivähoidon aloittamista kerhoillaan, leikitään niin kotona kuin vauvaystävienkin kanssa, tutkitaan, tutustutaan ja opetellaan erilaisia asioita. Pakataan eväät mukaan ja mennään metsäretkelle tutustumaan jokaiseen luonnossa elävään otukseen (okei, ehkä ei ihan karhuihin ja muihin vaarallisiin otuksiin, mutta you got the point) ja opetellaan erilaisia kasveja, puita ja marjoja. Maalataan, piirretään, luetaan, pelataan palloa, käydään puistoissa, rakennetaan majoja, leivotaan - ja touhutaan kaikkea muuta mukavaa.

Untitled

Tiedän, että monella tilanne ei ole sama. Monet äidit lähtevät opiskelemaan tai tekemään töitä heti äitiysloman loputtua, eikä siinä mitään, koska asia ei mulle eikä kenellekkään muulle kuulu ja jokainen tekee niin kuin itse parhaaksi näkee. Puhun nyt tilanteesta, jossa siis molemmat vanhemmat ovat töissä. Tiedostan sen, että taloudellinen tilanne tulee tottakai olemaan vähän tiukempi ja niukempi seuraavana kahtena vuotena, mutta itse ajattelen sen niin, että lapsi menee kaiken edelle. Tärkeintä, että toimeen tullaan ja hän saisi olla vielä kotona ollessaan pieni lapsi. Meillä päiväkotiin tai ylipäätään päivähoitoon meneminen ei siis ole vielä pitkään aikaan ajankohtainen juttu, mutta musta on ihanaa saada neuvoja teiltä kokeneemmilta äideiltä ja vinkkejä mitä tulee ottaa huomioon esimerkiksi hoitopaikkaa etsiessä. Mun seuraajissa on tuhansia vanhempia, joille tämä on jo ajankohtainen juttu tai ainakin mietinnän alla.

No, onko niitä hyviäkin hoitopaikkoja sitten olemassa? Teidän viestien ja tarinoiden perusteilla on ja tärkein neuvo minkä sain oli se, että paikkoihin kannattaa käydä tutustumassa kunnolla. Ja ehkä välttämättä niitä nettipalstoja ei kannata mennä lueskelemaan, kun niissä useimmiten vaan haukutaan ja mustamaalataan kaikkia paikkoja ja kerrotaan vaan ne huonot puolet. Ystäviltä ja tuttavilta voi myös tiedustella paikoista. Monet äidit halusivat tuoda esille sen, että se ihan tavallinen päiväkoti ei välttämättä myöskään ole ainut vaihtoehto. On olemassa niin perhepäivähoitajia kuin ryhmäpäiväkotejakin, joissa esimerkiksi perheen pienimmät pääsevät pienempiin ryhmiin ja tätä kautta saa enemmän huomiota. Ja kyllä, kaikista näistä hoitomuodoista sain myös hyvää ja positiivista palautetta niiden kauhutarinoiden rinnalle. 

”Itse 4 vuotta päiväkodissa töissä olleena pidän ehdottomasti päiväkotia hyvänä paikkana! Meillä lapsia hoidetaan ammattitaidolla ja tosi ihanasti. Meillä on tosi ihania perheitä ja yhteistyö ainakin meillä sujuu hyvin. On lapsia 9kk eteenpäin. Pienetkin pärjäävät hyvin ryhmässä, vaikka muutama ei osannut kävellä tai puhua, mutta silti pärjäävät ja tykkäävät olla päiväkodissa.”

"Itsellä ajatus ja oma mielipide on se, että haluaisin alottaa oman lapsen kanssa päiväkotielämän viimeistään 2-3-vuotiaana. Toinen vaihtoehto ennen päiväkotia on muutaman tunnin kerho muutaman kerran viikossa tai tietty tuntimäärä/puolipäiväinen päiväkodissa. Ryhmässä lapsi oppii niin paljon taitoja ja tärkeitä juttuja. Esim. jakaminen, ryhmässä oleminen ja toimiminen sekä ennen kaikkea ystävyyssuhteiden sitominen. Ja myös sitten kodin ulkopuolella hoidossa oleminen. Ja mitä päiväkoti elämää nähneenä myös taidot. Liikkuminen eri tavoin, motorinen kehitys ja kaikki pienmotoriikka palapelit/kynä/sakset... moni tekee tätä kotona ja ei yhtään en vähättele todella sitä kotona tekemistä, mutta monilla ne tulee ensimmäisen kerran päiväkodissa. Äärimmäisen hienoa ja arvostan niitä jotka puuhaa ja tekee paljon kotona yhdessä!”

”Meidän lapsi meni ryhmäpäiväkotiin ollessaan puolitoistavuotias ja en voisi tyytyväisempi olla. Aivan mahtava paikka ja ihana henkilökunta. Ei mitään huonoa sanottavaa!"

”Riippuu niin päiväkodista. Suosittelen pienempää ja kodinomaisempaa päiväkotia, missä on pienemmät ryhmäkoot. Mitä enemmän lapsia ja mitä isompi päiväkoti niin sitä vähemmän henkilökunnalla valitettavasti on resursseja olla läsnä jokaisen lapsen tarvitsemalla tavalla. Myös henkilökunnan motivaatio ja innostus näkyy vahvasti työssä eli lapsen päiväkotiarjessa. Suomessa on paljon ihania, ammattitaitoisia ja lapsilähtöisiä päiväkoteja, mutta joka paikassa ei valitettavasti ole kaikki niin hyvin. Kattava tutustuminen eri paikkoihin ja ylipäätään lapsen varhaiskasvatukseen ja päivähoidon tavotteisiin kannattaa aina, jotta tietää mitä odottaa päivähoidolta.”

”Päiväkodit ovat suurimmalta osalta lapsille hyväksi, kun puhutaan yli kaksi vuotiaista lapsista eteenpäin, tämä on siis oma mielipiteeni, jonka olen muodostanut opiskellessani ja töissä ollessani. Todella pieni lapsi hyötyy enemmän kotona olemisesta, mutta 3-, 4-, 5-vuotias lapsi, persoonasta ja lapsesta itsestään riippuen hyötyy kyllä päiväkodissa olemisesta. Päiväkodeissa lapsi saa leikkiä ikäistensä kanssa päivittäin paljon, joka edistää hänen sosiaalisia vuorovaikutustaitojaan yms.”

”Perhepäivähoito on ollut tosi hyvä meidän lapselle, pieni ryhmä, 4-5 lasta on ollut samassa ryhmässä. Tuosta vaan hyviä kokemuksia.”

Untitled

”Itse lähestyn kysymystäsi sekä itse äitinä että kasvatustieteiden opiskelijana. Meidän lapsi aloitti päiväkodissa 1v 4kk ja se on ollut todella hyvä ratkaisu meidän kohdalla. Mielestäni päiväkoti vs. koti asetelman ei tarvitsisi olla niin vanhanaikaisen mustavalkoinen ja itse puhun sen puolesta, että jokainen vanhempi tietää milloin lapsi on tarpeeksi kypsä päiväkotiin. Mua jännitti hirveästi päivähoidon aloitus, vaikka tiesin hänen olevan sosiaalinen ja sopeutuva. Mulle itselleni otti siis kovempaa hoidon aloitus kun lapsen kodalla, heh. Ryhmäkoot tietenkin aina mietityttää... Me ei saatu paikkaa kunnalliselta puolelta, joten laitettiin yksityiseen päiväkotiin.”

”Meidän 1,5-vuotias lapsi on perhepäivähoidossa ja siitä en keksi mitään pahaa sanottavaa - päin vastoin. Nauttii aamuisin lähteä hoitoon ystävien luo ja ei millään haluaisi päivän päätteeksi lähteä kotiin. Ryhmä on suht pieni ja maksimissaan 8 lasta yhtä aikaa. Perhepäivähoidolle ainakin peukku!”

”Suosittelen ehdottomasti perhepäivähoitoa tai ryhmäperhepäiväkotia. Pienet ryhmät, jolloin aikuisella enemmän aikaa yhdelle lapselle. Päiväkodeissa aivan järkyttävän suuret ryhmäkoot. Jos on huolissaan lapsen ryhmässä olemisen taidosta niin silloin voi vaikka perhepäivähoidon ohella käydä kerhoissa muutaman kerran viikossa. Toki perhepäivähoidossa on tärkeää löytää hyvä hoitaja, jonka kanssa ajatukset kohtaavat.”

”Nykypäivänä päivähoito on tarkastelun alla ja ne kauhutarinat ja kauhupäiväkodit pilaa niiden hyvien paikkojen maineen - niitä ihania ja hyviä päiväkoteja on paljon. Meillä henkilökunta on nuorta porukkaa ja todella motivoitunutta mikä näkyy aitona välittämisenä. Useasti lapset itkevät etteivät halua lähteä kotiin. Meidän päiväkodissa tärkeää on myös lasten kuin perheen ja henkilökunnan hyvinvointi. Nettikeskusteluja ei kannata lukea, sinne usein vain ne heitterit kirjoittaa ja myrkyttää kaikki päiväkodit valitettavasti. Motivoitunut henkilökunta tekee hyvän päiväkodin <3”

”Mun esikoinen meni päiväkotiin reilun vuoden ikäisenä ja se meni tosi hyvin. Hän meni sinne osa-aikaisesti. Sai aluksi käydä viikon ajan tutustumassa niin että menin itse mukaan. Sai kavereita ja rakasti kun siellä laulettiin ja askarreltiin. Mulla ei siis mitään pahaa sanottavaa päiväkodista. Nyt meillä on jo kaksi lasta ja aloittivat juuri perhepäivähoidon. Itse tykkään perhepäivähoidosta enemmän, kun lapset on pieniä, koska se on kodinomaisempi. Ja meillä kävi niin hyvä tuuri, että pphlla on molemmilla ikäisensä kaverit!”

Näitä teidän kokemuksia tuli viestien muodossa sadottain, eli valtavan suuri kiitos näistä! Kuten huomasitte niin erilaisia tapauksia, mielipiteitä ja kokemuksia löytyy. Jokainen meistä haluaa vaan lapsensa parasta ja sitä, että heillä on hyvä ja turvallinen olla niin päivähoidossa kuin kotonakin. Jokainen lapsi on oma ihana yksilö, kehittyy ja oppii omaan tahtiin. Musta oli ilo huomata viestien kautta kuinka oikeesti te vanhemmat välitätte lapsistanne, käytte kunnolla tutustumassa paikkoihin ja haluatte etsiä lapselle sitä parasta mahdollista hoitopaikkaa - sen tilanteen eteen tullessa.

Musta olisi ihanaa, jos te voisitte tämän postauksen kommenttiboksiin jakaa vielä lisää omia kokemuksianne, tarinoita ja mielipiteitä. Niin ruusuja kuin risujakin saa jakaa aiheesta. Laittaisitko itse lastasi päivähoitoon? Jos et niin miksi? Entä millaiseen hoitomuotoon: päiväkotiin, perhepäivähoitajalle, isovanhemmalle? Minkä ikäisenä? Vinkkejä, neuvoja vanhemmille, joiden lapset ovat menossa päivähoitoon? Kertokaa, jakakaa! <3

24 kommenttia:

 1. Moi! Itse työskentelen päiväkodissa lastenhoitajana. Ja aika usein törmään siihen että lapsi tuodaan vasta viiskariin eli 5 vuotiaana hoitoon. Se on tuollaiselle 5 vuotiaalla aivan äärimmäisen kovapaikka. Joten itse ajattelen niin että lapsen olisi hyvä viimeistään 3 vuotiaana päästä jo päiväkotiin. Jos itse saan lapsia niin he todennäköisesti menevät ensin perhepäivähoitajalle ja sieltä sitten 3 vuotiaina päiväkotiin. Päiväkodista saa arvokkaita oppeja elämää varten. Ja pienempi lapsi sopeutuu tähän uuteen elämän vaiheeseen yleensä nopeammin kuin vanhemmat lapset. Ainakin yleensä mutta ei voi yleistää. Tsemppiä sulle arkeen! 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa Petra, kiitos tästä kommentista ja mielipiteitten jakamisesta :-) Ymmärrän tosi hyvin tuon 5-vuotiaan tarinan, on varmasti ollut aika outo tilanne jos ei ole ollut ennen ryhmässä tmv!

   Poista
 2. Lapseni aloitti 1v4kk perhepäivähoitajalla. Olen ollut enemmän kuin tyytyväinen. Hoitaja on aivan ihana ja hänestä huomaa , että tykkää todella lapsista. Hän vie lapsia ulos kahdesti päivässä, käyvät kirjastoissa, kerhoissa yms. Hän keksii aina lapsille kivaa tekemistä ja poikani on tykännyt kovasti olla siellä. Siitä tekee myös mukavan hoitopaikan , koska hoitaja hoitaa omassa kodissaan jossa on iso piha. Poikani on ollut hoidon aikana vain kerran pienessä flunssassa, mutta muuten ollut terve. Sairastuminen myös perhepäivähoidossa on vähäisempää , koska on muutama lapsi hoidossa. Perhepäivähoito on todella hyvä vaihtoehto alle 3 vuotiaalle lapselle. Suosittelen siis perhepäivähoito ensimmäiseksi hoitopaikaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis niin ihana kuulla, että pienokainen tykännyt ja mennyt kaikki hyvin <3 Yhden mun hyvän ystävän äiti on myös perhepäivähoitaja ja ihan mahtava sellainen! :-)

   Poista
 3. Mielestäni pienelle lapselle on parempi mennä perhepäivähoitoon eikä päiväkotiin, sillä päiväkodissa lapsia on niin monia eikä yksi lapsi saa niin paljon huomiota. Sekä päiväkodin arki on tietynlaista ja se voi olla outoa pienen lapsen ymmärtää. Kun taas päivähoidossa lapsen säännöt eivät välttämättä ole niin tarkat ja esimerkiksi uniaika on päiväkodissa tietty niin hoidossa pystyy jokaisen lapsen kohdalla katsomaan mikä hänelle on parhaaksi ja muutenkin ottaa enemmän huomioon. Mutta sitten kun lapsi on isompi 3-4 vuotias niin suosittelen laittamaan päiväkotiin niin oppii varustautumaan eskariin ja siitä eteenpäin👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suuret kiitokset suosituksista ja mielipiteen jakamisesta! :-)

   Poista
 4. Pitäisi muistaa, että päiväkodissa oleminen on lapselle työtä. Myös lapsi voi väsyä jatkuvaan ärsyketulvaan, tekemiseen ja äänekkäisiin lapsilaumoihin. Minun mielestäni alle kolmivuotias ei sinne kuulu, mutta joskus tilanne pakottaa. Itse olen onnekseni saanut olla esikoisen kanssa jo 1v7kk kotona ja toivon, että rahatilanne kantaa vielä pidemmälle. Useamman lapsen kanssa olisi rahallisestikin helpompi olla pitempään kotona, ainokaisen kanssa tuet jää pieniksi.

  Meidän pienellä kylällä kunnallinen päivähoito on ainoa vaihtoehto ja ryhmäkoot suuria ja hoitajat osaksi eläkeikää lähestyviä, jotka ovat minua itseänikin aikoinaan hoitaneet. Vanhoja juurtuneita käytänteitä löytyy... Ja ainakin joku vuosi sitten ruokavaliossa oli parantamisen varaa, sokerivanukkaita välipalaksi yms. Toivottavasti nykyään jo nykyaikaisempaa ja vähän terveellisempää.

  Meidän kylällä oli joku aika sitten aivan ihanan sympaattinen yksityinen perhepäivähoito, luontopainotteinen. He kävivät paljon luontoretkillä ja myös kaupungissa ja lähikylissä, eri tapahtumissa jne. Joka kuulle oli omat teemansa ja lapsien toiveita kuunneltiin. Kunta ei kuitenkaan suostunut tätä yrittäjää tukemaan vaan hinnat nousi niin korkeiksi, että yrittäjän oli pakko lopettaa lasten siirryttyä kunnalliseen laitokseen. Helvetin surullista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et ole ensimmäinen joka kertoo tällaisesta tapauksesta ja kuten sanoit, tosi surullista. Kiitos että jaoit tämän tarinan ja toivotaan, että sielläkin saadaan olla kotona mahdollisimman pitkään pienokaisen kanssa <3 :-)

   Poista
 5. Täällä asutaan pk-seudulla. Olen itse ollut töissä aika useassa paikassa vuosien varrella ja on vain muutama paikka mihin itse laittaisin lapseni. Isoja ryhmiä, eikä hoitajilla valitettavasti tarpeeksi aikaa lapsille. Pieniä ryhmiä ja kattavaa tutustumista suositellen täältäkin! Ja omasta mielestä ehdottomasti alle 3v lapsi kuuluu kotia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista ja kiva kuulla sun kokemuksista :-)

   Poista
 6. Pakko sanoa että arvostan sinua todella. Olet nuori äiti ja silti haluat ajatella lapsen parasta. Kerkee sitä reissuun lähteä ja tienata rahaa kun lapsi on vähän isompi. Tällä tarkoitan sitä että useat nuoret äidit eivät nykypäivänä edes halua esimerkiksi imettää kun rinnat menevät pilalle. Haluavat lähteä rakentamaan uraa mahdollisimman pian ja laittavat lapset pienenä hoitoon. Minusta alle 3 vuotias lapsi kuuluu kotiin. Kerhoissa ja muissa toiminnoissa voi toki käydä että oppii lapsi olemaan muitten kanssa. Monet ottavat esimerkiksi lainaa siihen että voi jäädä lapsia hoitamaan kotiin kun toiset ottavat suuria asuntolainoja. Valintoja, valintoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokainen tekee omat valintansa, eikä niitä kannata verrata muihin. Oli asia mikä tahansa :-) Kiitos <3

   Poista
 7. Heip, olin tossa viime joulukuussa päiväkodissa tetissä. Nyt huippua viikkoa muistellessa muistan vain yhden huononpuolen- hoitajan. Ryhmässä oli lisäkseni aina 3 aikuista ja 15-20, 1-3vuotiasta lasta.
  Lapset olivat aivan ihania ja tulivat heti aamusta pyytämään minua leikkiin mukaan. Kuitenkin yhdellä hoitajalla oli vilkkaampaa lasta kohtaan hieman huono asenne, jonka sain huomata jo ensimmäisenä päivänä, kun hän esitteli lapsen ”hieman ongelmalliseksi”. Ongelma oli siis lapsen vilkkaus, jota en olisi erottanut millään muiden vilkkaudesta ilman hoitajaa. Yhtenä päivänä kun kyseinen hoitaja meni lämmittämään ruokaansa, muilla hoitajilla oli lapsi ”hallussaan”. Kuitenkin kun kyseinen hoitaja tuli takaisin huoneeseen ja lapsi puhui hieman muita kovemmalla äänellä (mutta ei todellakaan kovaa), joutui hän tuolineen jäähylle. Näin muiden (aivan mahtavien) hoitajien naamalla ihmetyksen- poikahan oli aivan normaalisti pöydässä. Kyseinen lapsi sattuu asumaan lähelläni ja olen nähnyt hänet monesti ulkona leikkimässä rauhallisesti muiden lasten kanssa. Muuta moittimista ei onneksi löydykkään. Ryhmän pienimmät pysyivät mainiosti vanhempien mukana ja menivät aina rohkeasti mukaan leikkeihin vaikka kävely toppavaatteissa saattoikin olla hankalaa. Tetti-kokemuksen pohjalta voisin sanoa, että tulisin laittamaan lapseni päivökotiin, mutta en ainakaa ennen kahden vuoden ikää, mikäli elämäntilanne sen sallii. Mukavia päiväkoti vuosia kaikille lapsille:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi voi, onpa ikävä kokemus! Mutta kiva kuulla, että muuten on mennyt kaikki siellä hyvin :-)

   Poista
 8. Meillä poika menee päiväkotiin syyskuussa ollessaan 1v3kk vanha. Meillä taloudellinen tilanne pakottaa tähän, sillä vaikka talolainan saa lyhennysvapaalle ei pystytä mitenkään kattamaan muita kuluja jos toinen on kotona. Omakotitaloasuminen ylipäätään vaatii omat kulunsa säännöllisesti eikä toisella ole yksin varaa maksaa kaikkea seuraavaa kahta vuotta. Teemme molemmat kolmevuorotyötä ja paikkakunnallamme on tasan kaksi vuoropäiväkotia. Senkään suhteen emme voi valita. On siis vain toivottava, että kaikki sujuu hyvin. Päiväkotiin menoa pystytään pitkittämään tuonne syksyyn isyysvapaalla ja miehen kesälomalla mutta se on aivan maksimi. Yritämme toki työvuoroilla vensklata niin, että hoitopäiviä tulisi mahdollisimman vähän ja ne eivät olisi täyspitkiä. Meillä omat vanhemmat vielä työikäisiä ja asuvat eri paikkakunnilla. Siksi ei voida myöskään isovanhempien hoitoon yksistään laittaa. Toki käytetään silloin kun mahdollisuus on. Mielellään vielä pitäisi pojan kotona, mutta vaihtoehtoja ei ole. Yritämme ajatella niin, että tämä on meidän tapa pyrkiä tarjoamaan lapselle parhaat mahdolliset olot kun ainakin taloudellinen puoli on kunnossa eikä mistään tarvitse tinkiä. Toivomme siis parasta, että päiväkotielämä sujuu ja kaikki menee hyvin. Äitini on ollut koko työuransa päiväkodissa töissä ja erittäin monessa sellaisessa. Niin päiväkodin johtajana kuin hoitajana. Hän ainakin on yrittänyt lohduttaa, että kaikki menee suurella todennäköisyydellä hyvin eikä kannata etukäteen maalailla kauhukuvia. Meillä ei ole vaihtoehtoa pitää lasta kotona eikä valita päiväkotia, mutta näillä mennään. Kyllä mekin lapsen parasta ajattelemme, vaikka vaihtoehtoja ei hoitopaikan ja ajankohdan kanssa olekkaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän ihan täysin, eikä siinä mitään kuten sanoin, jokaisella perheellä on erilaiset elämäntilanteet ja jokainen vanhempi ajattelee vain oman lapsensa parasta! <3 Kaikki menee varmasti tosi hyvin, useasti näissä tapauksissa äitiä jännittää enemmän kun itse lasta, hihi :-D

   Poista
 9. Itse opiskelen lastenohjaajaksi ja valmistun pian. Olen ollut harjotteluissa erilaisisda ympäristöissä, niin päiväkodissa kuin seurakunnan kerhoissa. Ja kaikkia paikkoja on yhdistäny se,että siellä työskentelevistä aikuisista huomaa kuinka paljon ne tykkää työstään ja välittää oikeesti kaikista lapsista,mikä on musta tosi hienoo. Ja lapsista oon myös huomannu,että ne viihtyy kyseisissä paikoissa. Mulla on vaan hyviä kokemuksia päiväkodeista ja kerhoista Jyväskylässä,mutta varmasti mahtuu myös niitä ei niin hyviä paikkoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella mukava kuulla, että sulla on vaan positiivisia ja hyviä kokemuksia päiväkodeista ja kerhoista! :-)

   Poista
 10. Mulla oli ja on tilanne, että opiskelen ensimmäistä vuotta korkeakoulussa ja lapsi meni päivähoitoon heti äitiysloman loputtua. Ennen päivähoidon aloittamista ajatukset olivat samankaltaiset mitä sulla. Muistan kun ensimmäisenä päivänä tytön vietyäni hoitoon pääsi itku kotiin päästessä. Mutta jännitys oli meidän kohdalla turhaa! Tyttö on viihtynyt tosi hyvin hoidossa ja ei malttaisi lähtä kotiin päivän päätteeksi. Päiväkodin tädeistä on tullut osa "perhettä" ja tyttö toistaa heidän nimiään kotona ollessaankin. Meillä on päiväkodissa joka päivä ns. pienryhmät. Iso ryhmä jaetaan kolmeen ryhmään, ja kaikki touhuilevat omiaan rauhassa koko päivän ajan (paitsi ruokailut). Päiväkodissa saa nukkua ja juuri hoidon aloittaneet ja varsinkin pienet saavat oikein ekstrahuomiota ja syliä (ei sillä etteivätkö muut saisi).

  Niitä nettikeskusteluja ja äitiryhmien kauhisteluja ei kannata lukea. Ite oon pärjännyt paljon paremmin ilman toisten äitien neuvoja. Omaa lasta kuunnellen ja meidän parasta ajatellen. Ja hyvin on mennyt. Paremmin kuin alussa jolloin vertasin ja stressasin jokaista asiaa siihen mitä mieltä muut, tuntemattomat äidit olivat mieltä siitä. En usko, että parasta tietoa asiasta saa edes netistä. Sitä varten on neuvola, oma lähipiiri ja päiväkoteihin pääsee tutustumaan. Mä vietin ensimmäiset kolme päivää itse tytön kanssa päiväkodissa seuraten heidän toimintaa. Mitkään kauhutarinoiden kertomukset ei osoittautuneet todeksi. Itse olen laadukkaan varhaiskasvatuksen kannalla.

  Mutta jokainen perhe on yksilö ja jokainen lapsi. Jokainen tekee omat ratkaisunsa ja sitä on ihan turha vaivata päätä vertaamalla muiden valintoihin. Itsevarmuutta tulee kun lapsi kasvaa ja äitinä oloon saa varmuutta ajan kanssa. Silloin ei ole enää tarvetta vertailla vaan voi luottaa itseensä äitinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten tekstissäkin sanoin, jokaisella tilanne ei ole sama - jokainen tekee itse omat päätöksensä ja niin kuin parhaaksi näkee. En myöskään tarkoittanut tekstillä, että toisilta äideiltä pitäisi ottaa neuvoja vastaan vaan sitä, että musta on ainakin hienoa saada vinkkejä vanhoilta konkareilta mitä esim tulee ottaa huomioon vaikka päiväkoteja valitessa. Ja yleensä nämä ovat sellaisia juttuja mitä itse ei olisi osannut tulla ajatelleeksikaan. Mulla on iso joukko fiksuja äitejä siellä ruudun toisella puolella, joilta olen myös saanut hyviä vinkkejä ihan tuttipulloista vaunuihin saakka. Minullakin kun on kuitenkin ensimmäinen lapsi ja vaikka usealla ystävällinikin on lapsia (nuorempia ja saman ikäisiä) ja tietysti myös oma äiti on suuri apu ja tuki ihan joka päivä niin silti on kiva kuulla erilaisia tarinoita ja ns. ”puolueettomia” mielipiteitä. :-) En myöskään kannusta ikinä vertaamaan itseään kehenkään muuhun, oli sitten äiti tai ei. Tällain tekstin perusteella voi ymmärtää niin montaa asiaa väärin.

   Musta ainakin on hiton upeaa, että uskallat tehdä just niin kun haluat ja parhaaksi näet teidän tytön kohdalla! Ihanaa myös kuulla, että siellä ollaan noin innoissaan päiväkodista ja kaikki mennyt hyvin. Aurinkoista kevättä ja kesää sinne teille koko perheelle <3 :-)

   Poista
  2. Ja pakko lisätä tähän vielä, että monilla on se tilanne esim. mun seuraajlla, että neuvolasta ei oikein osata sanoa mitään mihinkään ja lähipiirissä ei välttämättä ole muita äitejä. Siksi musta oli kiva tehdä tällainen postaus, jossa tuodaan positiivisella tavalla päiväkoteja esiin - ja eri päivähoidon muotoja, koska yleensä niitä vaan myrkytetään netissä :-)

   Poista
 11. Itse olen 1,5-vuotiaan lapsen äiti, olen työskennellyt päiväkodissa lähihoitajana. Itse en pystyisi laittamaan alle 2-vuotiasta lasta päiväkotiin, mielummin vasta 3-vuotiaana. Liian usein tilanne on työpaikalla se, että henkilökuntaa on liian vähän eikä sijaisia saada ajoissa, tästä sitten kärsii lapset ja toiset ryhmät. Esimerkiksi ulkoiluja jää välistä koska yksi hoitaja voi lain mukaan olla vastuussa vain tietystä määrästä lapsia. Päiväkodin arki on usein hyvin kiireistä ja siinä tohinassa moni pieni lapsi jää vaille tarvitsemaansa hoivaa. Työkaverit ovat kuvailleet päiväkodissa työskentelyä lähinnä selviytymisenä päivästä toiseen, mihin yhdyn totaalisesti. Sen sijaan, että pystyisimme tarjoamaan laadukasta varhaiskasvatusta pidämme lähinnä huolen siitä että lapsi selviää päivästä toiseen. Isompi lapsi pystyy ilmaisemaan itseään, mikä on mielestäni tärkeää päiväkodissa, muuten jää helposti muiden jalkoihin vaikka hoitajina yritämme parhaamme jotta niin ei kävisi. Surullisinta mitä olen työssäni nähnyt on nämä +- 1-vuotiaat jotka eivät vielä edes välttämättä kävele ja tarvitsisivat aikuisen syliä, ulkoilujen ajaksi pistetään konttaamaan maahan tai vaunuihin, se on hyvin pitkä aika olla "yksin". Sitten ovat ne tilanteet joissa yksi ryhmän työntekijöistä on esimerkiksi pitämässä vasu-keskustelua, silloin kaksi hoitajaa on vastuussa koko ryhmästä koska lain mukaan talossa on kuitenkin 3 vastuullista hoitajaa eli ei ole oikeutta sijaiseen. Tilanne on mielestäni hyvin valitettava ja tästä syystä kehoittaisin jokaista perhettä miettimään tarkkaan ennen kuin pieni lapsi laitetaan päiväkotiin.

  VastaaPoista
 12. Itse olin viikon tet-harjoittelussa päiväkodissa. Ja minusta lapset saivat paljon huomiota myös aikuisilta. Esimerkiksi kun joku uninen pieni lapsi tuli päiväunilta niin kyllä hän sai ihan sylissä kaikessa rauhassa heräillä. Ja tottakai lapset saivat huomiota muilta lapsilta, sekä nauttivat leikkiä yhdessä. Ja minusta päiväkoti kasvattaa myös koulua varten, kun pitää jakaa yhden aikuisen huomio 20 lapselle. Itse olen ollut sekä perhepäivähoitajalla että päiväkodissa. Itse pidin enemmän päiväkodista. Aina oli oman ikäistä seuraa, paljon leluja ja tilaa leikkiä.

  VastaaPoista
 13. Mä oon ite mennyt perhepäivähoitajalle muistaakseni 2-vuotiaana. Ite en muista tuosta ajasta mitään, koska oon ollut niin pieni, mutta äitin sanojen mukaan en siellä hirveästi tykännyt olla ja sen takia vaihdoinkin aika pian toiselle perhepäivähoitajalle, jonka luona olinkin sitten 5-vuotiaaksi asti hoidossa. Siellä tykkäsin olla aivan valtavasti ja itkinkin sitten viimeisenä päivänä sinne mennessäni, koska olisin halunnut vielä jatkaa siellä. Sen jälkeen menin vuodeksi päiväkotiin ja sielläkin tykkäsin olla tosi paljon.

  Nykyisin opiskelen lastenohjaajaksi ja kun olen ollut harjoittelussa ryhmiksessä ja päiväkodissa, on tullut todettua että niissä on oikeasti tosi ammattitaitoista porukkaa töissä. Lapsista huolehditaan hyvin ja kaikilla on yhteiset säännöt turvallisuuden takia. Kyllä itse ainakin uskaltaisin viedä oman lapseni ainakin noihin paikkoihin hoitoon, mutta mulla on sama periaate kuin sulla. Pitäisin lasta kotona vähintään 3-vuotiaaksi asti (näin äitini teki pikkusiskoni kanssa) ja sitten vasta veisin hänet varhaiskasvatusympäristöihin :)

  VastaaPoista

CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan